De doorstroomtoets is de laatste toets die kinderen op de basisschool maken. Het is de eindtoets van het basisonderwijs, die tot doel heeft te bepalen of kinderen een juist schooladvies hebben gekregen. De uitslag van de doorstroomtoets gaat naar het voortgezet onderwijs en geldt daar als eerste meetmoment.

IEP geeft een geheel eigen doorstroomtoets uit. De meeste scholen die het IEP leerlingvolgsysteem gebruiken, nemen ook de eindtoets van IEP af. Dit is echter niet verplicht. Buiten IEP zijn er nog vijf andere aanbieders van deze toets.

Inhoud

Wat wordt er allemaal getoetst op de doorstroomtoets? De volgende vakken komen op de toets terug:

  • Rekenen en wiskunde
  • Taalverzorging
  • Begrijpend lezen
Doorstroomtoets van IEP

Rekenen en wiskunde

Bij rekenen en wiskunde moeten kinderen open en gesloten  vragen beantwoorden over rekenkundige kwesties en wiskunde. Alle domeinen die op het gebied van rekenen moeten worden beheerst in groep 8 komen aan bod. Dat betekent dat er uiteenlopende opgaven zijn. Van rekenen met getallen tot en met een miljoen tot kommagetallen, van procenten en breuken tot het metrieke stelsel en ruimtelijk inzicht.

Taalverzorging

Spelling wordt op de doorstroomtoets afgenomen als taalverzorging. Het gaat dan om de volgende vier domeinen:

  • Spelling van werkwoorden
  • Spelling van niet-werkwoorden
  • Grammatica
  • Interpunctie

De toetsen van spelling gaan voornamelijk over het juist kunnen spellen van woorden en het goed kunnen vervoegen  van werkwoorden, maar ook grammatica (zinsontleding en woordsoorten) komt uitgebreid aan bod. Tot slot is er aandacht voor interpunctie: het schrijven van hoofdletters en andere leestekens.

Begrijpend lezen

Zwaarwegend is het vak begrijpend lezen. Dit wordt op de doorstroomtoets getoetst aan de hand van uiteenlopende teksten. In die teksten moeten kinderen vragen beantwoorden over de inhoud, maar ook over tekstverbanden. Er moet kritisch gekeken worden naar verwijswoorden, signaalwoorden, feiten en meningen.

Het vak begrijpend lezen gaat een grote en bepalende rol spelen op de middelbare school. Niet gek dus dat dit vak ook heel zwaar meetelt op de doorstroomtoets.

Schooladvies

Het schooladvies kan nog worden aangepast door de doorstroomtoets. Wanneer een kind op de toets hoger scoort dan het schooladvies, moet de school het advies heroverwegen. Vaak wordt een advies aangepast. Dit gebeurt enkel naar boven. Een kind dat op de toets lager scoort dan het schooladvies, zal geen lager schooladvies krijgen.

Bijvoorbeeld: je kind krijgt in januari een vmbo-tl advies van de leerkracht, maar scoort zo hoog dat het toetsadvies van de IEP doorstroomtoets havo is. Er komt een heroverweging waarbij het aannemelijk is dat de school het vmbo-tl advies naar een havo-advies afrondt. Dit kan betekenen dat een kind alsnog een havo/vwo brugklas zal bezoeken.

Oefenen voor de doorstroomtoets

Oefenen voor de doorstroomtoets van IEP kan zinvol zijn, om de volgende redenen:

  • Door onderwijsuitval hebben kinderen in groep 8 niet alle stof aangereikt gekregen;
  • De doorstroomtoets kan nog net het verschil makken voor het schooladvies;
  • Door te oefenen wordt stress voorkomen;
  • Kinderen die oefenen maken alvast laagdrempelig kennis met de opgaven van de eindtoets;
  • Middels oefenen worden hiaten tijdig ondervangen en kan er nog extra bijles gegeven worden;
  • Wie oefent weet precies wat er op de doorstroomtoets allemaal getoetst wordt.

Ieder jaar zijn er veel kinderen die voorbereid aan de doorstroomtoets beginnen. Belangrijk is dan wel om over een goed oefenboek te beschikken en niet zomaar aan te haken bij een toetstrainer op internet. Die oefenen vaak de verkeerde, oude en achterhaalde lesstof. Wat dan wel? We hebben het beste oefenboek voor je gevonden.

Oefenboek doorstroomtoets (ook voor IEP!)

Ruud van den Berg schreef op verzoek van scholen en ouders het meest uitgebreide oefenboek voor de doorstroomtoets. In zijn oefenboek neemt hij kinderen mee door honderden oefenopgaven, passend bij elke doorstroomtoets (ook die van IEP!). De oefeningen wissen elkaar af in moeilijkheid, waardoor kinderen vaardigheden eigen maken en  groeien op niveau. Voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben zijn er zogenaamde dynamietopgaven opgenomen, die net even wat complexer zijn. Voor kinderen die herhaling kunnen gebruiken is er gelegenheid tot automatiseren.

IEP oefenboek voor de doorstroomtoets

Jaarlijks gebruiken tienduizenden kinderen het oefenboek van Ruud van den Berg. De recensies, die alleen gebruikers achter kunnen laten, zijn lovend en veelzeggend. Bekijk en bestel het oefenboek vandaag nog!

IEP Doorstroomtoets oefenen